چیا، تخم شربتی فرنگی

دانه چیا چیست و چرا به آن جادوی طبیعت یا اکسیر جوانی می گویند؟

دانه های چیا، در واقع دانه های بسیار کوچک سیاهی هستند که از گیاه “salvia” به دست می آیند. این گیاه خود از خانواده نعناعیان است که در آمریکای جنوبی و مرکزی رشد می کند.نام چیا نیز کلمه ای است به معنای قدرت که مایاها و بومیان آمریکای جنوبی برروی آن گذاشته اند و از این گیاه برای تامین انرژی خود استفاده می کردند. در ابتدا لازم به ذکر است که بدانید چیا با تخم شربتی متفاوت است. تخم شربتی یک نوع نوشیدنی سنتی ایرانی است که به ویژه در تابستان بسیارپرطرفدار است. این دو دانه از دو گیاه کاملا مجزا به دست می آیند . تخم شربتی از گیاهی خودرو مشابه با ریحان و دانه چیا از گیاه salvia  تهیه می شود، اما هر دو به سبب دارا بودن موسیلاژ که موجود  لعاب دادن می شود و طعمی تقریبا یکسان دارند، مشابه تصور می شود.

فواید و ارزش های غذایی دانه چیا

این دانه علارغم کوچک بودن دارای خواص و فواید بیشماری است که شاخص ترین آن ها فیبر می باشد. فیبر موجود در دانه چیا باعث از بین رفتن اشتهای کاذب شده و با پر کردن حجم معده از پرخوری جلوگیری می کند همینطور باعث بهبود کارکرد دستگاه گوارش می شود. جالب است بدانید هر 25 گرم از این دانه حاوی 9 گرم فیبر بوده و میزان فیبر توصیه شده مورد نیاز بدن 30 گرم در روز می باشد.  

از دیگر خواص مهم در دانه چیا میتوان به امگا 3 اشاره کرد. وجود این ماده برای بدن ضروری بوده و ضمن داشتن خاصیت ضد التهابی، برای سلامت قلب و مغز بسیار مفید است. شاید شما هم جز افرادی باشید که علاقه ای به خوردن ماهی و غذاهای دریای نداشته باشید ، این دانه می تواند جایگزین این دسته از مواد غذایی شده و امگا 3 مورد نیاز بدنتان را تامین کند.

دانه چیا مانند دانه کینوا از پروتئین بالایی برخوردار است، پروتئین گیاهی و آمینه اسید های موجود در این دانه میتواند جایگزین پروتئین گوشت شود، بدین سبب برای افرادی که رژیم گیاه خوارای دارند گزینه مناسبی است. در واقع کنار هم قرار گرفتن 3 مورد از مهمترین مواد معدنی پروتئین، فیبر و چربی در این دانه باعث هضم راحت و آهسته می شود که خود انرژی طولانی مدتی به بدن می دهد و باعث پایداری سطح قند خون نیز می گردد.

وجود مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم و عنصر کمیابی مانند منگنز در این دانه  باعث تنظیم آنزیم های بدن می شود. کلسیمی که در دانه چیا وجود دارد 100 میلی لیتر بیشتر از شیر است و شما میتوانید با خوردن 25 گرم دانه چیا 157 میلی گرم کلسیم را وارد بدن خود بکنید.

در افراد مبتلا به دیابت این دانه می تواند به کنترل سطح قند خون کمک کند. تحقیقات نشان می دهد دانه چیا برای درمان اضافه وزن و چاقی نشئت گرفته از دیابت نوع 2 بسیار مفید است.

یکی از محبوب ترین روش های سرو این دانه به این صورت است که دانه ها را در آب یا شیر بشویید و آن را در یخچال بگذارید پس از حداقل 2 ساعت این دانه لعابی می دهد که می توان آن را با استفاده از دارچین، زنجبیل و کمی عسل به عنوان دسر استفاده کرد. دانه های خیس شده چیا را به دلیل لعابی که می دهد می توان در انواع سوپ و خورشت استفاده کرد، همچنین دانه چیا را می توان تفت داد و در کنار سالاد مصرف کرد.

اگر شما هم جز افرادی هستید که به تخم مرغ حساسیت دارید دانه چیا جایگزین مناسبی برای تخم مرغ است به این صورت که 1 قاشق غذاخوری دانه چیا را داخل آسیاب ریخته و کاملا میکس کنید وسپس به ازای هر تخم مرغ 3 قاشق غذاخوری آب به آن اضافه کنید (برای درست کردن املت نمیتوان دانه چیا را جایگزین تخم مرغ کرد.)

به طور کلی دانه چیا جزبهترین و مغذی ترین دانه هایی است که هر انسانی می تواند در وعده های غذایی خود مصرف کند، و با استفاده از آن ویتامین ها و مواد معدنی بسیاری را جذب کند. از آنجایی که این دانه طعم و مزه ی مشخصی ندارد می توان آن را به راحتی به همراه هر غذایی مصرف کرد و از خواص متعدد آن بهرمند شد.

 

ترجمه: ملیحه باغشاهی

منبع: www.wellnessmama.com

www.bbcgoodfood.com

محصولات مرتبط:  دانه چیا آندزچیا

ویفر کراکر دانه چیا ارگرن

اسنک چیپس ذرت با دانه چیا فیورنتینی

ارسال نظر
پاسخ دهید
لطفا برای ارسال نظر وارد شوید.

فهرست

پشتیبانی : 88973767-021

حساب کاربری

یک حساب کاربری رایگان برای ذخیره آیتم‌های محبوب ایجاد کنید.

ورود به سیستم

یک حساب کاربری رایگان برای استفاده از لیست علاقه مندی ها ایجاد کنید.

ورود به سیستم