6 نکته درباره ی سرکه بالزامیک
سرکۀ بالزامیک یکی از پرکاربردترین افزودنیهایی است که در جهان استفاده میشود. فواید تغذیهای ویژهای برای این نوع از چاشنی عنوان شده که عبارت اند از:
۱) سرکۀ بالزامیک دارای گروهی از آنتی اکسیدانها است که به آنها ترکیبات پلی فنولی گفته میشود. ما حداقل ۸ نوع آنتی اکسیدان پلی فنولی در سرکۀ بالزامیک داریم. پلی فنولها، رادیکالهای آزاد تولید شده در بدن را خنثی میکنند و تمامی انواع آن ضد سرطان بوده در نتیجه، عملکرد سیستم ایمنی بهبود مییابد. از این رو سرکۀ بالزامیک میتواند خواص ضدمیکروبی و ضدعفونی کنندگی داشته باشد.در قدیم از این سرکه برای درمان عفونتهای ویروسی و باکتریایی و ضدعفونی کردن زخمها استفاده میشده است.یادتان نرود که سرکۀ بالزامیک خاصیت ضدقارچی هم دارد و به ویژه در خانمهایی که مبتلا به عفونتهای دستگاه تناسلی و مجاری ادراری اند، میتواند به پیشگیری از شدت یافتن این نوع عفونت کمک کند. پس چه بهتر که حداقل خانمهای خانه این چاشنی را در سفره ی غذای خود جای دهند.از طرفی وقتی این پلی فنولها وارد معده میشوند، معده را تحریک به ترشح اسید کرده و به هضم مواد غذایی به ویژه پروتئینها کمک میکنند. در نتیجه، توصیه میشود اگر غذاهای گوشتی مصرف میکنید، برای هضم راحتتر گوشت، سرکه ی بالزامیک بخورید.
۲) سرکۀ بالزامیک از انگوری تهیه میشود که این نوع از انگور حاوی گروهی از فلاونوییدها است. این گروه از فلاونوییدها به علت داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی میتوانند عملکرد ضد پیری سلولهای بدن، ضدسرطان و ضدبیماریهای قلبی عروقی داشته باشند.
۳) همۀ انواع سرکه چون اسید استیک دارند، تا حدی به کاهش چربی خون کمک میکنند و سبب پایین آمدن کلسترول و تری گلیسیرید در افرادی میشوند که چربی خون بالایی دارند یا مستعد ابتلا به چربی خون بالا هستند. نکتۀ دیگر این که تمامی انواع سرکه از جمله سرکۀ بالزامیک سبب کاهش اشتها شده و میل سیری را القا میکنند؛ یعنی وقتی فردی سرکۀ بالزامیک را که عمدتاً با سالاد یا غذاهای سرد مصرف میشود، میخورد؛ تا حدی اشتهایش کاهش یافته و مصرف آن یکی از راههای موثر برای کم کردن وزن در افرادی است که رژیم کاهش وزن دارند.
۴) سرکۀ بالزامیک در محیط معده، حالت اسیدی ایجاد میکند. به طور معمول در افراد جوان و سالم، محیط معده به اندازه کافی اسیدی است اما در افرادی که به هر علت ترشح اسید معدۀ آنها کاهش یافته است مانند افراد سالمند یا کسانی که قسمتی از معدۀ آنها با عمل جراحی برداشته شده است، استفاده از این سرکه به اسیدیتر شدن محیط معده کمک میکند و در نتیجه فرآیند هضم و جذب بسیاری از مواد مغذی بهبود مییابد.همچنین این محیط اسیدی جذب عناصری مثل کلسیم و آهن را افزایش میدهد. بنابراین کسانی که دچار کم خونی و فقر آهن هستند، میتوانند همراه با گوشت قرمز مختصری سرکه بالزامیک استفاده کنند تا جذب آهن گوشت افزایش یابد.
۵) در برخی منابع دیده شده در سرکۀ بالزامیک یک سری ترکیبات وجود دارد که میتواند میزان حساسیت به انسولین را در افراد بالا ببرد؛ یعنی این که باعث میشود انسولین بهتر در بدن عمل کرده و قند را به داخل سلول هدایت کند و در نهایت برای کنترل قند خون در افرادی که یا دیابت دارند یا در مرحله پیش از دیابت هستند، مفید واقع شود.
۶) از این نوع سرکه می توان به میزان چند قاشق مرباخوری در سالاد استفاده کرد. مخلوط سرکۀ بالزامیک و روغن زیتون یک سس مغذی و سالم برای مصرف سالادها معرفی میشود. استفاده از این نوع سرکه یا سایر انواع سرکهها در افرادی که مبتلا به رفلاکس یا برگشت اسید معده از معده به طرف مری هستند و دچار سوزش سر دل و ترش کردن میشوند، مناسب نیست. همچنین در افرادی که به انواعی از انگور حساسیت دارند، استفاده از این نوع سرکه باید با احتیاط صورت گیرد.
گروه خبری تنقلات